46 35 62 13

Skriv eller ring til os.

Hvid belægning på tungen og dårlig ånde

Det er ikke unormalt at få en hvid belægning på tungen og dårlig ånde en gang imellem, det oplever vi ofte hos Tandlægerne Malte. Faktisk er hvide belægninger på tungen forekommende hos ca. 50% af befolkningen, uden at det udgør nogen fare.

Hvad skyldes den hvide belægning på tungen og den dårlige ånde?

Den hvide belægning stammer fra døde hudceller. Det er således helt almindeligt med en tynd hvid belægning på tungen.

Hvis de døde hudceller ophober sig, kan belægningen blive en anelse tykkere end normalt. Dette kan skyldes helt uskyldige faktorer som fx. dehydrering om sommeren eller en simpel forkølelse. Tobaksrygning og en række fødevarer er også medvirkende til hvid belægning på tungen.

Den dårlige ånde kan skyldes en række af årsager, men oftest dårlig mundhygiejne.

Forrådnelsesbakterier ophobes i tandkødslommerne, i huller i tænderne og på den ru tungeryg, og det er primært disse bakterier, som afgiver den dårlige lugt.

Det kan du gøre ved den hvide belægning på tungen og dårlig ånde

Selvom det ikke nødvendigvis er skadeligt at have hvide belægninger på tungen, vil de fleste helst have en ren og rød tunge.

Derfor kan du med fordel børste din tunge for at slippe af med det værste af den hvide belægning. Nogle tandbørster har en såkaldt tungebørste med bløde gummidutter, men du kan også blot bruge en almindelig tandbørste. Det vigtigste er, at du bruger bløde, lette bevægelser, så du ikke skader tungen.

Det er nemt at gøre det til en vane at afslutte den almindelige tandbørstning med nogle få børstebevægelser på tungen også.

Det første du bør gøre for at komme den dårlige ånde til livs er at børste dine tænder grundigt og regelmæssigt, huske at bruge tandtråd og evt. mundskyl i ny og næ.

Børst dine tænder mindst 2 gange dagligt. Brug tandtråd dagligt – og husk også de bagerste tænder. Mundskyl kan hjælpe i perioder, hvor du synes at din daglige mundhygiejne trænger til lidt ekstra hjælp. Det anbefales dog ikke at bruge mundskyl permanent.

Hvad skal du være opmærksom på ved hvid belægning på tungen og dårlig ånde?

Hvis belægningen på tungen bliver ekstra tyk og “snasket”, anbefaler vi, at du kontakter os. Det samme, hvis en bedre mundhygiejne ikke fjerner den dårlige ånde.

Både hvide belægninger på tungen og dårlig ånde kan nemlig vise sig, at skyldes mere alvorlige årsager. Hvis du har spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os hos Tandlægerne Malte.

Praktisk info

Tandlægerne Malte ApS
Skomagergade 15
4000 Roskilde

46 35 62 13
info@maltetand.dk

Tilsynsrapport 2017